Gå til hovedindhold

Status for vandforsyningsplan 1997-2010

Vandforsyningsplan 1997-2010 er blevet administrativt forlænget frem til 2018.

  • Læs op

Indhold

    Vandforsyningsplan 1997-2010 er blevet administrativt forlænget frem til 2018.

    Målsætningerne i planen var at:

    • Sikre forbrugerne den bedst mulige forsyningssikkerhed
    • Opnå en bæredygtig vandindvinding gennem spredning af indvinding og en aktiv grundvandsbeskyttelse
    • Levere rent og godt drikkevand
    • Reducere vandforbruget, herunder ledningstab
    • Minimere vandforsyningerne energi- og ressourceforbrug
    • Fremme samarbejdet om den fremtidige vandforsyning i Hovedstadsområdet


    Forbrugerne i Albertslund Kommune er godt sikret mht. leverance af drikkevand
    I 1997var der tre vandværker i kommunen, Vridsløselille Vandværk, Herstedøster Vandværk og Risby Vandværk. Risby vandværk er blevet nedlagt og forbrugerene i Risby forsynes nu med vand fra HOFOR. Herstedøster Vandværk leverer vand til ca 145 husstande og der er blevet oprettet en nødforsyningsledning fra HOFORs ledningsnet til Herstedøster. Ca 75 % af det vand HOFOR leverer til forbrugerne i Albertslund stammer fra HOFORs regionale vandværker. Vandet kan leveres til Albertslund Kommunen af to forskellige ledninger: Lejre-ledningen og Thorsbro-ledningen. Dette sikrer en meget høj forsyningssikkerhed i Albertslund Kommune.

    Bæredygtig vandindvinding
    Indvindingen af grundvand er baseret på en regional indvindingsstrategi, som foregår i tæt samarbejde mellem forsyninger og kommuner. Der holdes fællesmøder om strategien. Albertslund Kommune har meddelt forlængelse af indvindingstilladelse til Vridsløselille Vandværk, hvor der er stillet krav til hvordan vandindvinding foregår og hvor meget vand der må indvindes. Herstedøster Vandværk har ansøgt om forlængelse af deres eksisterende tilladelse. Sagsbehandlingen pågår i kommunen.

    Aktiv grundvandsbeskyttelse
    Kommunen har løbende ført tilsyn med hvordan virksomhederne opbevarer og håndterer kemi og farligt affald for at passe på grundvandet. Kommunen har afholdt kampagner for borgerne for at undgå brug af pesticider. Kommunen bruger ikke pesticider på deres arealer.

    Levere rent og godt drikkevand
    Vandforsyningerne har årligt udtaget prøver af deres vand i boringerne, på vandværket og i ledningsnettet. Alle lovpligtige analyser er blevet indberettet til Jupiterdatabasen og Kommunen har gennemgået resultaterne og godkendt dem.

    Reduktion af vandforbruget
    Vandforbruget i Albertslund er faldet støt gennem årene. I 2017 var landsgennemsnittet 104 l/person/døgn mens forbruget i Albertslund lå, som det laveste i landet, på 88,5l/person/døgn. Albertslund Kommune har gennem de sidste 25 år lavet grønt regnskab over kommunes forbrug og helt ned på de enkelte boligområder, så det er blevet en sport for beboerne at spare mere i sit eget boligområde end de gjorde i nabo-boligområdet.

    Minimere energi- og ressourceforbrug ved vandproduktion
    Når forsyningerne renoverer vandværket indkøbes materiel, f.eks. pumper, med laverst muligt energiforbrug.

    Fremme samarbejde om fremtidig vandforsyning i Hovedstadsområdet
    Da grundvandet ikke kender til kommunegrænser, har forsyninger og kommuner et stort samarbejde om en regional indvindingsstrategi. Indvindingen sker i henhold til Vandplan Sjælland 1996 - 2020.