Trusler mod grundvandet
Der er mange forurenede grunde i Danmark. I hovedstadsregionen er det Region Hovedstaden der holder styr på jordforureninger ved at registrere eller kortlægge på to niveauer
Der er mange forurenede grunde i Danmark. I hovedstadsregionen er det Region Hovedstaden der holder styr på jordforureninger ved at registrere eller kortlægge på to niveauer: Vidensniveau 1 (V1) og vidensniveau 2 (V2). Region Hovedstaden sender et kortlægningsbrev til ejeren, hvis ejendommen bliver registreret. I Albertslund Kommune er der ultimo 2018 registreret 105 grunde som V1 og 129 grunde som V2.
Hvad betyder V1 og V2?
En grund kan kortlægges som måske forurenet, V1, hvis der er kendskab til aktiviteter, der kan have forårsaget forurening, og som derfor giver mistanke om forurening.
Er der dokumentation for, at et areal er forurenet, bliver det kortlagt som V2. Det er typisk tekniske undersøgelser af jorden, der ligger til grund for en kortlægning på V2.
Større forureninger i Albertslund
Region Hovedstaden har specielt fokus på forureninger med klorerede opløsningsmidler, fordi opløsningsmidlerne trækker meget hurtigt ned gennem jorden til vores grundvand.
I Albertslund Kommune har vi forureninger med klorerede opløsningsmidler.
Naverland 26AB
Region Hovedstaden har specielt fokus på Naverland 26AB, hvor der er konstateret en af Danmarks største forureninger med klorerede opløsningsmidler. Forureningen der stammer fra en tidligere distributør af stofferne og stammer fra en tidligere nedgravet PCE tank og fra tromleoplag på lokaliteten. Spildet er sandsynligvis sket i 1970’erme.
Fra 2008 har der været afværgepumpning på matriklen, som hydraulisk fikserer forureningen i kildeområdet. Fra spildet er sket og frem til afværgepumpningen blev påbegyndt, har forureningen spredt sig over et stort område via grundvandet. Forureningen kan spores mere end 1,8 km væk fra kilden. Forureningsfanen strækker sig i nord-nordøstlig retning med indvindingen til Glostrup Forsyning.
For at følge udviklingen af forureningsfanen, der trækker over mod Glostrup, og derved sikre, at strategien for håndtering af forureningen fortsat er tilstrækkelig, har HOFOR og Glostrup Forsyning i samarbejde med Region Hovedstaden udført en årlig monitering af både potentialeforhold og forureningsniveau. Moniteringen begyndte i 2009.
Hvis HOFOR etablerer ny indvinding af grundvand i Vestskoven, skal der foretages miljøvurdering af bl.a. hvad det vil betyde for ændring i spredningen af forureningen på Naverland 26AB.